松本 栄文(まつもと さかふみ)
株式会社松本栄文堂・代表取締役社長
東京農業大学短期大学部栄養学科を経て、国際食料情報学部卒業
Profile_Sakafumi Matsumoto
CEO of Matsumoto-EibunDO.INC A scholar of Sitology I studied Nutrition at Tokyo University of Agriculture and changed departments to International Agriculture and Food Studies from which I graduated.
略歴
花冠「陽明庵」主人、作家。全国お雑煮文化研究家として各地の伝統雑煮の由来研究を専門とし、国内最大級の食の著作家ネットワークである一般社団法人日本食文化会議会長を務めるなど、日本の伝承・伝統文化の普及に努める。著書『SUKIYAKI』(2013)、『1+1の和の料理』(2017)では料理本アカデミー賞と称されるグルマン世界料理本大賞で「世界No.1グランプリ」を受賞。『日本料理と天皇』では同世界大賞2015の最高位「殿堂」に輝き、続く創設20周年および25周年記念祭典「創設最高賞」を受賞する。連載、執筆、著書多数。
Biography
Currently I am Chef of “Sawara Saryo HANAKANMURI”, Administration officer of Seiodo Shoin Foundation and Administration officer. I used to be an Advisor for the Cabinet Office and Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan at various times. I now preside over “Nihon bunka wo Mederu Kai (Group of Admiring Japanese Culture)” and hand on Japanese tradition to the next generation all over Japan.
My book “SUKIYAKI” received an award as Best Single Subject in Gourmand International Award 2013 and “Nihon ryouri to Tennou (Japanese cuisine and Empire)” received HALL OF FAME in 2014. “Shokuzai wa Kataru (Food speaks)” was a best selection book in the Japan Library Association. As well as I appear regularly in a number of publications such as “Yomiuri Newspaper”, “Yasai no Jikan” and “Discover Japan”.
松本栄文の本業とは??
多くの方々に「松本さんの本業は?」と尋ねられることが御ざいますが、私の「役目」こそが本業となりますので、私は「松本栄文が本業です」と申しております。料理人でもあり、食品学者でもあり、若輩ながら文化人の端暮れでもございます。人生なんていうものは、どうせ死ぬまでの暇つぶしにしか他ならぬもので御ざいますから、己の役目を全うしたいと思っております。ですので、松本栄文の本業は「松本栄文」としか申しようがないのであります。
What is Sakafumi Matsumoto’s main business?
My core business Many people asked me about my core business. My mission is my core business. Being myself is “The one”. I am a chef, a scholar of Sitology and multicultural. Life is killing time before dying, so I work on accomplishing my mission.