プロフィー2016

プロフィール

松本 栄文(まつもと さかふみ)
Profile of Sakafumi Matsumoto

株式会社松本栄文堂・代表取締役社長                                                                                                                                                                                      東京農業大学短期大学部栄養学科を経て、国際食料情報学部卒業     /CEO of Matsumoto-EibunDO.INC A scholar of Sitology I studied Nutrition at Tokyo University of Agriculture and changed departments to International Agriculture and Food Studies from which I graduated.

 

略歴 ========================================

花冠「陽明庵」主人、作家。一般社団法人日本食文化会議理事長。一般財団法人清櫻堂書院理事長。全国各地で「日本文化を愛でる会」を主宰し日本の伝承・伝統文化の普及に努める。著書『SUKIYAKI』では料理本アカデミー賞と称されるグルマン世界料理本大賞2013「世界№1グランプリ」を受賞。『日本料理と天皇』では同世界大賞2015の最高位「殿堂」(HALL OF FAME)に輝き、続く創設20周年記念祭典「創設最高賞」(HALL OF FAME. BEST OF THE BEST)をW受賞。『1+1の和の料理』では同世界大賞2017「世界№1グランプリ」を受賞し、創設史上、世界最多の四冠制覇の偉業をなした。その他、『讀賣新聞』『趣味の園芸-やさいの時間』『サンデー毎日』『DiscoveyJapan』など連載、執筆、著書多数ある。  

/Currently I am Chef of “Sawara Saryo HANAKANMURI”, Administration officer of Seiodo Shoin Foundation and Administration officer. I used to be an Advisor for the Cabinet Office and Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan at various times. I now preside over “Nihon bunka wo Mederu Kai (Group of Admiring Japanese Culture)” and hand on Japanese tradition to the next generation all over Japan.
My book “SUKIYAKI” received an award as Best Single Subject in Gourmand International Award 2013 and “Nihon ryouri to Tennou (Japanese cuisine and Empire)” received HALL OF FAME in 2014. “Shokuzai wa Kataru (Food speaks)” was a best selection book in the Japan Library Association. As well as I appear regularly in a number of publications such as “Yomiuri Newspaper”, “Yasai no Jikan” and “Discover Japan”.

 

■松本栄文の本業とは??

多くの方々に「松本さんの本業は?」と尋ねられることがございますが、私の「役目」こそが本業となりますので、私は「松本栄文が本業です」と申しております。料理人でもあり、食品学者でもあり、若輩ながら文化人の端暮れでもございます。人生なんていうものは、どうせ死ぬまでの暇つぶしにしか他ならぬものでございますから、己の役目を全うしたいと思っております。ですので、松本栄文の本業は「松本栄文」としか申しようがないのであります。    /My core business Many people asked me about my core business. My mission is my core business. Being myself is “The one”. I am a chef, a scholar of Sitology and multicultural. Life is killing time before dying, so I work on accomplishing my mission.

top